vrijdag, september 20, 2019

Zondag 12 maart 11.15 uur begon de vierde editie van Waterlandse Zaken vanuit Beuqz in Monnickendam. Het praatprogramma van Omroep PIM met gasten aan tafel en onderwerpen over ondernemend Waterland.

Aan tafel zaten André Boon van Boon Bouwadvies, Esther Bouter van Klompenmakerij Marken, Remco Heeres van Heeres Assurantiën en Siemon de Jong van De Taarten van Abel. Het tafelgesprek werd geleid door Patty de Jong en Wouter Terpstra. Wouter verving Bert Schalkwijk die dit keer verhinderd was.

Patty en Wouter interviewden de gasten om beurten over hun (familie)bedrijf, de moeilijkheden die ze in de afgelopen jaren hebben doorgemaakt, het lef dat ze hebben getoond om door te zetten, het inzetten van hun creativiteit en over hun successen. Kortom, ondernemen pur sang. Ook hadden ze allevier weer een eigen voorwerp mee waarover ze iets vertelden, wat een vast onderdeel is van het programma.

Gabbi Lieve van Waveren, singer-songwriter trad twee keer op. Ze zong het zelfgeschreven liedje Empty Road, titelsong van de film ‘De terugkeer van de wespendief’. Deze film is 22 maart om 20.30 uur te zien op NPO3.

Na dit intermezzo begon het tafelgesprek. Hier kunnen alle gasten actief aan meedoen. Het thema waarbij ze ook ieder hun eigen situatie en ervaringen konden delen was ‘Hoe start je een bedrijf’. Remco had het bedrijf overgenomen van zijn vader, nadat hij zich eerst goed had ingewerkt. Siemon werd door een vriend aangeraden taarten te gaan bakken, toen hij het in de zorgverlening wel gezien had. Ondertussen kijkt hij ook al weer aan tegen een volgende uitdaging. Esther is eigenlijk ambtenaar maar heeft een ondernemende echtgenoot die haar steeds verrast met iets nieuws, waar ze zich vervolgens vol overgave op stort om er een succes van te maken. En André had een bouwbedrijf wat helaas de crisis niet heeft overleefd, maar hij is niet bij de pakken gaan neer zitten en is een bekend adviseur voor bouwend Waterland en omgeving geworden.

Ook werd in het tafelgesprek duidelijk dat het ondernemen door de jaren heen behoorlijk is veranderd. Big data, cybercrime en social media horen nu bij het verzekeringsleven. Wetgeving, juridische stappen en de lokale overheid horen nu meer dan voorheen bij een horeca onderneming. Advies over bouwen is vooral mond-tot-mond reclame en de klompenmakerij zoekt nieuwe bronnen voor toerisme.

Na dit gesprek waar door allerlei anekdotes ook lekker werd gelachen zong Gabbi haar tweede liedje, Rain. Ze begeleidde zichzelf op haar gitaar. Het praatprogramma eindigde met ieders mening over de verkiezingen die over enkele dagen plaats hebben. Ze gaan allemaal stemmen al hoefden ze natuurlijk niet te zeggen op wie.

De laatste uitzending is op 21 mei om 11.15 uur, uiteraard weer vanuit het gezellige Beuqz Eten en Drinken.

Programma gemist en/of meer informatie:
www.waterlandsezaken.nl
e-mail: waterlandsezaken@omroep-pim.nl