vrijdag, september 20, 2019

Op 13 november was de tweede uitzending van Waterlandse Zaken, het nieuwe live-praatprogramma van omroep PIM over ondernemen in Waterland. Ondernemers Dorus Hulsebos van Multi-Offshore, Multi-Metaal en Horse Hotel Holland en Dennis Sta van Uiter van Volendam-Marken Express zaten aan tafel samen met burgemeester van Waterland mevrouw Luzette Wagenaar-Kroon en Prof. Mr. Friso de Zeeuw, voormalig wethouder van Monnickendam en hoogleraar Gebiedsontwikkeling. Allen wonend in Waterland.

De uitzending begon met een rondje langs de tafel, een gesprekje met elke tafelgast apart om zich voor te stellen. De gasten hadden iedere een attribuut meegenomen waar ze een binding mee hebben. Dit leverde leuke en soms ook ontroerende verhalen op. Zo had Dorus Hulsebos een beeldje van een lasser mee. Hij is zelf als lasser begonnen en is dat nooit verleerd. Dennis is IT-er en las een boek over een Nederlandse hacker die was uitgeleverd aan Amerika en na de gevangenis weer terug is in Nederland. De burgemeester droeg een mooie ketting (nee, niet de ambtsketting) die ze van haar vader had gekregen die helaas vroeg is overleden. En Friso de Zeeuw heeft als hobby het DDR-museum in Monnickendam en had een Trabantje en een Hollands souvenir gemaakt in de DDR mee.

Elke uitzending wordt opgeluisterd met live muziek. Dit keer waren Ilse Raasing en Michel van Bavel erbij. Het eerste liedje was een grappig nummer van Adèle getiteld “If it hadn’t been for love”. Later in het programma werd het nummer “I don’t hurt”, een ontroerend liedje van Anouk, mooi gezongen door Ilse met Michel op de gitaar.

Het tafelgesprek had een aantal stellingen, waar alle gasten op reageerden. Zo hebben ze allevier gemeen dat ze geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Hoe bewaken ze hun prive-tijd als er ook ’s avonds en in het weekend gewerkt moet worden? En blijven leren, duurzame inzetbaarheid zoals dat nu heet, doen en deed de 80-jarige Dorus al en de eind-twintiger Dennis ook.

Tegen het einde kwam er onverwacht bezoek binnen! De Goedheiligman die de dag ervoor uit Spanje was aangekomen, kwam binnen met zijn knecht. Iedereen begroette hen met gezang. Sint kende de gasten nog goed uit hun jeugd (ja ook de kleine Friso) en Piet deelde letters uit. Maar ze moesten snel weer verder, want Sint en Piet hebben een druk programma als ze in Nederland zijn.

Beuqz zat behoorlijk vol met publiek. Dit mede omdat de Ondernemersvereniging ervoor haar eerste Ondernemersontbijt had georganiseerd in De Waegh en veel ondernemers aansluitend de uitzending live wilden bijwonen.

Het programma eindigde met de vraag wat iedereen verder ging doen deze zondag waarna alle gasten, het publiek, de artiesten en de kijkers werden bedankt voor hun aanwezigheid.